Tekstien muokkaus / Editori

Tekstin muokkaus tapahtuu julkaisujärjestelmässä ns. WYSIWYG-editoria (What You See Is What You Get) käyttämällä.

Suomeksi sanottuna editori muistuttaa Wordia.

Muokkausnäkymään pääset helpoiten tuplaklikkaamalla sivua sivulistassa, tai valitsemalla sivun ja sen jälkeen Muokkaa. Jos päädyt "osiolistalle", valitse muokattava osio ja klikkaa kohtaa "Editori". Mikäli sivulla on vain yksi osio, aukeaa editori suoraan.

Editorinäkymä:

1. Tekstiin voi kohdistaa eri toimintoja. Vie hiiri halutun toiminnon päälle, niin saat lisätietoja.
  2. Valitse muokattava teksti maalaamalla se hiirellä.
  3. Muutosten jälkeen valitse Tallenna. Esikatsele muutoksia.
  4. Voit muokata editorin asetuksia ja sisältöalueen ulkoasua, tai katsella alueen muokkaushistoriaa välilehtien kautta.
  5. Voit esikatsella sivua tai siirtyä muokkaamaan toista sivua yläkulman painikkeiden kautta.

Tekstin muokkaustoimintoja:

Lihavoi tekstin
 Kursivoi tekstin
 Alleviivaa tekstin
 Yliviivaa tekstin
 Tekstin tasaus vasemmalle
 Tekstin tasaus keskitetty
 Tekstin tasaus oikealle
 Tekstin tasaus molempiin reunoihin
 Tyylit -valikosta valitaan tekstin tyyli
Muotoilu -valikosta valitaan tekstille muotoilut. Normaalille tekstille pitäisi aina olla valittuna Kappale -muotoilu. Tekstin perusmuodot määritellään sivukohtaisessa tyylitiedostossa.
 Valitsee tekstille värin
 Valitsee tekstin taustalle värin
 Liitä
 Liitä Tekstinä, Vinkkejä liittämisestä tekstinä

Otsikkojen käytöstä

Hyvällä Web -sivulla on aina otsikko, ja sille on valittu taso "Otsikko 1". Tällä on merkitystä myös hakukoneoptimoinnin kannalta. Ykköstason otsikko on hakukoneen mielestä tärkeä tekijä, joka kuvaa sivun sisältöä.

Mikäli käytät väliotsikoita, valitse niiden tyyliksi Otsikko 2 tai 3

Vinkkejä!

• Käytä "undo / kumoa" nappia aina kun tarve vaatii, se löytyy työkalurivistä
  • Enterin painallus aloittaa uuden kappaleen. Jos haluat pelkän rivinvaihdon, paina shift+enter
  • Tyylit -valikosta löytyy erikoisia tyylejä, jotka on luotu Sivupohjaa suunniteltaessa ja ohjelmoitaessa. Niiden avulla sivulle ja tekstiin voidaan tuoda tehokeinoja. Jos valikko on tyhjä, erillisiä tehokeinoja ei ole määritelty.
  • Jos tekstin leikkaus ja liimaus ei tunnu onnistuvan, lue alla olevasta kappaleesta lisäohjeita
  • Muista tallentaa muutokset ja käytä alhaalta löytyvää Esikatselu -toimintoa
  • Saat ohjeen editorin toiminnasta viemällä hiiren toiminnon päälle. Pieni apuikkuna aukeaa ja kertoo mitä toiminto tekee.
  • Jossain sivupohjissa tasauksen ja keskityksen käyttö on estetty tai se ei toimi. Ylipäätään sisällön keskittäminen on yleensä huono ajatus, se tuottaa vaikeaselkoista tekstiä.

Tekstin ja kuvien tuominen leikkaa ja liimaa -periaatteella

Editoriin on kätevä tapa tuoda materiaalia leikkaamalla ja liimaamalla (cut'n'paste) esimerksi Wordista tai toisesta webbisivusta. Helpoimmillaan homma menee suoraan, eli mitään ongelmia ei tule. Mikäli kuitenkin fonttien tai tekstin muotoilun kanssa on ongelmia, näillä ohjeilla toimimalla asian saa onnistumaan:

Editorin työkalurivillä on kaksi hyödyllistä painiketta. Liitä ja Liitä pelkkänä tekstinä.

Liitä pelkkänä tekstinä -toiminnallisuus siivoaa kaikki muotoilut tuotavasta tekstistä. Tällä on sama vaikutus, kuin kierrättäisit tekstit Notepadin (muistio) kautta. Tämän jälkeen muotoilut voi tehdä editorilla itse uudestaan. Tämän avulla voi myös siivota sivusta muotoilut: leikkaa kaikki sisältö pois maalaamalla se ja valitse leikkaa - tämän jälkeen liitä ne takaisin tekstinä. Mikäli tekstin tuomisessa on ongelmia, tämä on paras tapa välttyä niiltä kokonaan!